BORRELIOZA SAU BOALA LYME

 

BORRELIOZA SAU BOALA LYME este o boala infectioasa produsa de bacteria Borrelia burgdorferi, Borrelia afzelii sau Borrelia garrini si este transmisa de mici capuse din familia Ixodidae.
Identificata initial la un grup de copii din Lyme, Conneticut, boala a fost descoperita ulterior in aproape toate statele americane si in Europa si afecteaza circa 10 000 de oameni pe an.

SEMNELE BORRELIOZEI LYME SUNT:
– aparitia unei eruptii cutanate circulara, in forma de tinta, deseori cu centrul clar, care se extinde pana la 20 de cm, sau mai mult si care dureaza intre 2-4 saptamani;
– dureri de cap ;
– oboseala;
– febra;
– frisoane;
– durere in gat;
– dureri ale muschilor si articulatiilor;
– daca nu este tratata, la cateva saptamani apare un fel de artrita generalizata si dureroasa, cu inflamarea genunchilor;
– paralizie, cel mai adesea a fetei;
– scaderea capacitatii de memorare;
– mancarimi sau amorteala in diverse zone ale corpului;
– sensibilitatea pielii;
– rigiditatea gatului;
– sensibilitate la lumina;
– batai neregulate ale inimii, dureri in piept, ameteala;
– modificari psihologice, inclusiv depresie .

CELE 3 STAGII ALE MANIFESTARII BOLII
Aparitia ERITEMULUI MIGRATOR la cateva zile sau saptamani de la infestare.Se asociaza cu febra,frisoane,dureri de cap si senzatii de voma.Serologic,in acest stadiu se pot detecta anticorpi antiborrelia de tip IgM si IgG.Din acest stagiu poate urma fie o vindecare spontana,fie poate degenera in stadiul II sauIII.
Stadiul II prezinta manifestari neurologice,cardiac(miocardite)si articulare(artrite).Apare la saptamani sau luni de la muscatura de capusa.Prin atacul asupr sistemului nervos pot apare paralizii in special faciale,meningite,mielite,encefalite.Serologic,in acest stadiu pot fi detectate IgG antiborrelia.
Stadiul III apare la luni sau ani de la muscatura de capusa si implica afectiuni cronice ale articulatiilor,pielii si sistemului nervos central.Serologic se determina anticorpiiIgG.

ANALIZE DE LABORATOR
În principal există două tipuri de analize: directe și indirecte.
Analizele indirecte apreciază reactivitatea organismului (de pildă nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sânge sau LCR); ELISA (neconcludent) sau Western Blot.
Analizele directe evidențiază prezența bacteriei în organism (de pildă bacteria însăși sau material genetic aparținând acesteia, prin microscopie în câmp întunecat DFM sau metoda imunofluorescenței, precum și prin diverse analize ca PCR)

TRATAMENT
Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după întepătura de căpusă, cu atât sansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice si neurologice cronice.
În general, după 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Lyme cronic”.
Tratamentul alopat se rezumă la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cură — 4-8 săptămâni/cură).
Tratamentul naturist se axează mai mult pe stimularea imunitătii, aport de antioxidanti, vitamine si enzime printr-o dietă preponderant crudivoră (sau îmbogătită cu sucuri de fructe si legume, precum si cu salate, frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (propolis, întepături cu venin de albină, polen etc.).